Archivos mensuales: febrero 2015

ASSETJAMENT GROBER

El

En el suplement d’ECONOMIA d’aquest dissabte 28 de febrer hi ha un article de suport als treballadors de la GROBER i que ens ajuda a clarificar termes, en especial «assetjament»

ASSETJAMENT GROBER 28 FEBRER 15

Per si algún blocaire té alguna dificultat en llegar l’article, que sols es trova en el format paper:

ASSETJAMENT, GROBER

Llorenç Carreras

[el diari ha destacat com a comentari resum: No cal que escriguis als diputats, queixant-te d’assetjament, millor quan passis davant un mirall mires què hi veus? Et proposo un nou terme: «examen de consciència»

He llegit amb atenció la notícia de l’ ACN i publicada al vostre diari sobre una carta de l’administrador Grober adreçada a 7 parlamentaris dels diferents grups. És ben bé que hi ha de tot a la vinya del Senyor. Com podeu dir, sr. Carbonell que esteu assetjat ?

Aquest terme ve del s. XIII i qualsevol persona que sàpiga llegir i escriure coneix el seu significat, ben segur que ni en Pompeu Fabre, Josep Miracle i tants d’altres autors de diccionaris havien trobar un significat com en els termes que ens comenteu.

Pels que no són de BKN, unes premises:

•L’administrador Grober és el responsable de no haver pagat els 5 mesos als 87 treballadors, ni la paga extra de Juny, ni la indemnització… o sigui que qui fa assetjament laboral no són pas els treballadors, deu ser l’altra part.•El jutge va establir la quantitat de 3 milions d’€uros i els treballadors encara no han rebut cap €uro… com poden arribar a fi de mes ? com s’anomena aquesta acció ?

•Vigilar per torns, dia i nit, amb sol, amb pluja, amb vent, amb fred, amb glaçades i amb condicions noucentistes, la fàbrica perquè cap desaprensiu s’emporti material o malmeti instal·lacions (com sol passar en edificis abandonats) mentre tu estàs ben instal·lat a la teva llar, amb tota mena de comoditats, no pot pas ser considerat assetjament.

•Fer tota mena d’actuacions mercantils filibusteres per endarrerir el cobrament dels 87 treballadors, que esperen els sous pels dies i mesos treballats mentre alguns familiars, tu ja saps quins, ja han cobrat la quantitat que els pertoca, i en canvi ells han d’esperar «sine die» mentre tu t’ho mires des de la teva butaca… això potser encara no és assetjament?

¿Potser els 87 treballadors o un grup representatiu han aplicat tècniques tipus «escrache» i/o «escarni» i han plantat el seu campament davant la teva porta i des de setembre no has pogut entrar-sortir de la teva llar? Més aviat són els treballadors que s’han quedat sense vacances, sense pagues extres del 2014, sense un grapat de mesades i no tenen la llibertat de fer el que vulguin, han de seguir «treballant» fent guàrdies gratis per protegir la Grober que tu has desamparat.

Conclusió: On està l’assetjament?

No cal que escriguis als diputats, queixant-te d’assetjament, millor quan passis davant un mirall mires què hi veus? Et proposo un nou terme: «examen de consciència». Salut!

També destaca el fragment: «Els treballadors han de seguir «treballant» fent guàrdies gratis per protegir la Grober que tu has desamparat.

Imagino que no cal comentar res… amb l’escrit de l’altra dia i l’article d’avui ja tenim clar que l’ex administrador Grober es va «passar 3 carrers»… «la sap llarga» que diuen els lletraferits.

Ens acomiadarem amb una coneguda cançó del gran Bob Dylan, però en una versió del català Gerard Quintana,

Pels «puristes» la vesió del mestre Bob Dylan, «Blowin in the Wind»:

Salut i a reconectar

Llorenç

CARTA OBERTA DELS TREBALLADORS GROBER

Avui el Diari de Girona, publica a la plana 26, secció d’Economia sota el títol: «Tirar la pedra i amagar la mà» una carta signada pel col·lectiu de treballadors davant l’escrit de l’administrador LLC de fa pocs dies,

 photo Logo-Diari-de-Girona.png

http://www.diaridegirona.cat/economia/2015/02/21/llancar-pedra-amagar-ma/711151.HTML

L’escrit diu:

´Llançar la pedra i amagar la mà´

Pel seu interès reproduïm una carta firmada per 87 extreballadors de la Grober de Bescanó, arran de les últimes afirmacions de l’adminitrador de la companyia, acusant «certes persones» de provocar la fallida de la tèxtil

21.02.2015 | 00:00

Extreballadors de la Grober davant el Palau de Justícia de GIrona.

Extreballadors de la Grober davant el Palau de Justícia de GIrona. marc martí
 
«Després d’haver llegit la informació apareguda als mitjans de comunicació de la carta enviada per l’administrador de S.A. Grober als diputats del Parlament de Catalunya com a resposta a la que va rebre de «ses senyories» com a conseqüència de la reunió mantinguda amb els treballadors de l’empresa, creiem convenient fer les segu?ents puntualitzacions, per evitar que es doni una visió modificada a l’opinió pública.

En primer lloc creiem que no és bo llançar la pedra i amagar la mà, si es creu que l’explantilla de Grober ha estat dirigida per «certes persones», seria interessant saber a qui es refereix, ja que des de el primer moment el conjunt dels treballadors han estat totalment d’acord en les mesures que s’han anat prenent en aquest conflicte que la mala gestió de l’administració de l’empresa ha abocat a la situació de liquidació d’aquesta.
No creiem que sigui molt idoni dir que part de l’explantilla no acceptés un acord de flexibilitat laboral, ja que això implicava una rebaixa molt gran de sou, i sobretot sense assegurar sense cap garantia que aquesta rebaixa feia possible la viabilitat de Grober, ja que no entenem com es pot dir que era un pla acceptat pels creditors, quan gran part d’aquests no hi estaven d’acord i sobretot els proveïdors de matèries primeres no lliuraven productes i, per tant, no es podia fabricar cap tipus d’article i no es podien satisfer les comandes que, en aquest cas, sí que existien.

Ja és prou significatiu quan ?l’any 2012 es va realitzar un increment de l’IRPF que va produir una rebaixa del sou net a percebre per la majoria, mentre que els familiars, dirigents de la societat, es van pujar el sou, per equilibrar-lo.

Parlar «d’assetjament» que rep l’administrador i la seva família, opinem que es molt frívol, quan per la seva part es van cometre una sèrie d’irregularitats que podem enumerar i que han afectant molt negativament el conjunt dels extreballadors de S.A. Grober, com per exemple que no s’han enviat els documents de cotització del període de 17/07/2014 a 2/09/2014, i que va provocar que el salari diari reconegut pel SEPE fos inferior al que ens correspondria. Saber on són els diners de la Seguretat Social, de les persones que estaven de baixa en els últims mesos de funcionament. Així com les cinc mensualitats que es deuen i que han provocat autèntics problemes a moltes famílies, mentre que els familiars de l’administrador han rebut la totalitat dels seus honoraris i les documentacions correctes per accedir a l’atur.

Que es per a vostè assetjament?, estar de guàrdia les vint-i-quatre hores del dia, a la porta de la fàbrica, aguantant les inclemències del temps, per evitar el pillatge o el desballestament de la fàbrica?, o li molesta que es coneguin totes les vegades que vostès entren i surten del recinte a fer ves a saber què.

Per altra banda entenem que no rebin gaire afecte d’una població com Bescanó tan lligada a Grober, la qual la família Carbonell ha malmès els últims temps.

Estem d’acord en el fet que la conjuntura actual no ajuda gens el bon desenvolupament de les empreses, sobretot les tèxtils, però Grober, que va néixer el 1890, que ha suportat dues guerres mundials, una guerra civil, i força èpoques de crisi, no ha pogut fer front a la mala gestió de l’administració de la societat.

Quant al projectes vitals, no sols són d’una persona, sinó d’un equip humà il·lusionat, i no cal fer tanta demagògia, i quedar políticament correcte, parlant d’indústria, territori i país, sinó ser un bon empresari i no haver d’anar a declarar al mes de març als jutjats per fer front a una querella interposada per la totalitat dels treballadors i acceptada a tràmit, per irregularitats fiscals comeses en la seva gestió al front de l’empresa.

Finalment, estem d’acord en què els senyors i senyores diputades tenen tot el dret d’escoltar-lo com van fer amablement amb nosaltres, i lògicament estem a l’espera de la liquidació de la companyia per poder cobrar els deutes que vostès tenen amb nosaltres i que la sentència judicial els obliga a satisfer.»

No cal cal comentari queda tot molt ben dit i explicat.

Esperem que qui hagi de reflexionar ho faci i ajudi a trobar una solució final com + aviat millor.

Si algún blocaire vol la imatge que ha publicat el diari en un format`+ agradable:

Ens acomiadarem amb una cançó de l’amic Raimon, «nosaltres no som d’eixe món»

El treballadors han de defensar els seus drets aprofitant tots els recursos!

Salut i a reconnectar!

Llorenç

ANEM PER BON CAMÍ

60

Avui, dijous, 19 de febrer, sant Àlvar de Còrdova, St. Auxibi, St. Barbat, Sta. Belina, St. Conrad Confaloniero,  St- Conrad Placentino, St. Frederic, St. Gabí, St. Julià, St, Mansuet, St. Marcel, St. Publi, St. Quodvultdeus, St. Zambdas… ha estat un dia interessant per la GROBER.

Cada un dels 87 treballadors tindrà ingressat al seu compte en un plis-plas, el 60% d’una mesada… és un detall a compte del que Grober els va deixar a deure al llarg de l’any 2014 i la seva erràtica actuació mercantil.

Potser hi ha qui ja no s’enrecorda de comptar fins 60… vet ací un comptador de baixada,

  • També ha quedat clar una altra cosa: l’administrador concursal ha demanat que el personal seguís, dins les seves possibilitats, amb la vigilància… ha demanat 1 mes mentre aconsegueix una seguretat privada.

Aquesta foto, pel record, es fa fer el primer dia que els periodistas van assabentar-se de les guàrdies davant la Grober, era la primera semana de setembre,

http://www.diaridegirona.cat/economia/2014/09/05/empleats-grober-torns-evitar-que/686197.HTML

Bé aviat farem un resum de tota la sessió, ens acomiadem per aviu amb una música dels anys 60, el clip té moltes imatges en B/N però la tele era així en aquells anys, el color anava arrivant mica en mica…

Salut i a reconnectar!

Llorenç

GROBER al diari ARA

 

 

 

12 de febrero d’enguany,

http://www.aragirona.cat/noticia/2015/02/12/ladministrador-de-grober-critica-que-la-plantilla-el-va-empenyer-a-liquidar-la-textil

L’administrador de Grober critica que la plantilla el va empènyer a liquidar la tèxtil

Assegura en una carta al Parlment que «certes persones» van impedir pactar

La plantilla de l’antiga tèxtil Grober de Bescanó protestant a les portes del Palau de Justícia (arxiu) © ACN

ACN – Bescanó doble fletxa Gironès doble fletxa Dijous, 12.2.2015. 17:46 h

L’administrador de l’antiga Grober de Bescanó (Gironès), Lluís Carbonell, ha criticat que la plantilla anés directament als jutjats per reclamar l’extinció dels contractes i que no li hagi quedat «més remei» que liquidar la tèxtil.En una carta adreçada als diputats del Parlament, Carbonell culpa «certes persones» de negar-se a pactar «un acord de flexibilitat laboral», acceptat pels creditors i que feia «viable l’empresa». L’administrador assegura sentir-se «assetjat» per la plantilla i demana als treballadors esperar «la liquidació total del patrimoni» per poder cobrar. Grober deu indemnitzacions que pugen a 3 MEUR als 87 treballadors, que fan torns davant la fàbrica perquè ningú s’endugui la maquinària.

La carta que Carbonell ha enviat al Parlament és en resposta a una altra que li van adreçar diputats de tots els partits a finals de novembre. Després de reunir-se amb una representació de la plantilla, els diputats es van comprometre a signar un escrit instant l’administrador i propietari de la tèxtil a agilitzar els pagaments als treballadors.

La sentència que va donar la raó als 87 empleats, i que va acceptar l’extinció dels contractes, obliga la Grober a pagar-los indemnitzacions que pugen a 3 MEUR. De fet, ara fa poques setmanes, els treballadors van tornar de nou als jutjats per intentar cobrar part del deute. La fàbrica tèxtil està tancada des del setembre i, des d’aleshores, la plantilla fa torns perquè ningú se n’endugui la maquinària.

A la carta que Carbonell adreça al Parlament, l’administrador assegura que «comprèn la sensibilitat» dels diputats cap a la plantilla, però també aprofita per deixar clar que s’ha vist abocat a presentar la liquidació. Segons assegura, perquè «certes persones negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral proposat per la nostra direcció, que feia viable l’empresa i havia estat acceptat pels creditors».

L’escrit continua dient que «aquestes persones, lluny de voler pactar i negociar un acord favorable per tothom, emprengueren la via judicial per reclamar l’extinció dels contractes». A tot això, precisa Carbonell, s’hi van sumar «les prohibitives taxes judicials i la singularitat de la normativa concursal», que no li han deixat «més remei» que liquidar Grober.

«En aquest cas, el difícil entorn econòmic s’ha ajuntat a la poc favorable normativa judicial i concursal, així com a l’oportunisme errat de certes persones erigides en líders del personal», continua l’escrit. Lluís Carbonell recorda també que la tèxtil Grober era una fàbrica centenària, nascuda el 1890 a Girona, i establerta des de feia un quart de segle a Bescanó (Gironès).

«El seu tancament no comporta només la pèrdua de teixit productiu i patrimoni industrial a la comarca i a Catalunya, sinó també la fi de tot un projecte vital per a tots nosaltres, sobretot per a la meva persona», recull l’administrador de la Grober a la carta.

«Lamentable assetjament»

El propietari de l’antiga tèxtil assegura que aquells qui van abocar-lo a liquidar l’empresa, ara també són els mateixos que «aboquen els treballadors al lamentable assetjament al que estem sotmesos tant jo com la meva família dia rere dia». Per això, és ell qui ara demana als diputats que «escoltin també l’opinió dels empresaris» i que «convencin» la plantilla perquè aturi aquest «assetjament» i esperin «la liquidació total del patrimoni» per poder cobrar.

Un cop el jutjat liquidi els béns de la tèxtil, conclou Carbonell, s’acabarà «també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos».

La notícia semblant als altres diaris perquè es basen el el text de l’ACN (cadena de notícies catalana), però hi ha una finestra on podeu llegir íntegrament el text de la carta… interessant, + d’un haurà de rellegir el «llibre de les bèsties» del català Ramon Llull, ara que s’està preparant l’any Llull.

Pels que teniu problemes de navegació,

carta LLC al Parlament

El text diu:

PARLAMENT DE CATALUNYA

Sr. Xavier Crespo / GP CiU

Sra. Montserrat Capdevila / GP PSC

Sr. Marc Vidal / GP ICV

Sr. David Fernández/GP CUP-AE

Sr. Oriol Amorós / GP ERC

Sr. Rafael Luna / GP PP

Sra. Inés Arrimadas / GP C’s

Bescanó, 10 de febrer del 2015

Benvolguts Diputats,

Acuso rebut del seu escrit de data 28 de novembre del 2014, que malauradament no

he pogut atendre fins ara degut a les urgències immediates en què es troba immersa

l’empresa que presideixo i que vostès coneixen perfectament.

Agreixo l’interès del Parlament de Catalunya per aquest cas i comprenc la seva

sensibilitat envers els treballadors de la GROBER S.A. Malgrat això, vull fer palès que

la dissortada situació a la que ens hem vist abocats fou provocada per certes persones

que negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral proposat per la nostra

direcció, que feia viable l’empresa i havia estat acceptat pels creditors.

Aquestes persones, lluny de voler pactar i negociar un acord favorable per tothom,

emprengueren la via judicial per reclamar l’extinció dels contractes laborals. Les

prohibitives taxes judicials i la singularitat de la normativa concursa! espanyola no ens

deixaren més remei que recórrer a la liquidació de l’empresa, situació en la qual ens

trobem actualment immersos.

No cal que els recordi que la fàbrica GROBER té el seu origen a Girona el 1890 i que

des de fa 25 anys, ja amb seu a Bescanó, compta amb la implicació de la familia

Carbonell. El seu tancament no comporta només la pèrdua de teixit productiu i

patrimoni industrial a la comarca i a Catalunya, sinó també la fi de tot un projecte vital

per a tots nosaltres, sobretot per a la meva persona.

Com ja deuen saber, cap empresari industrial tanca el seu negoci per caprici,

estratègia o tàctica, sinó perquè no hi té cap altre remei i hi està en joc la seva pròpia

subsistència. En aquest cas, et difícil entorn econòmic s’ha ajuntat a la poc favorable

normativa judicial i concursal, així com a l’oportunisme errat de certes persones

erigides en líders del personal de GROBER. Aquestes mateixes persones aboquen ara

els treballadors al lamentable assetjament al que estem sotmesos tant jo com la meva

família dia rere dia.

En la seva qualitat de representants del poble català, els demano que escoltin també

la opinió dels empresaris que són els qui han creat i han de seguir creant ocupació al

país. Els prego doncs que convencin els treballadors d’aturar les seves accions

d’assetjament contra nosaltres i esperin la liquidació final del patrimoni, amb la qual

conclou també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no

seran els mateixos.

Atentament,

Lluís Carbonell

Administrador de GROBER, S.A.

 

Els experts en grafologia ja tenen feina

 

signatura Grober

[ segons el comptador del diari «ara» aquest document va tenir 520 lectures ]

Bé ja tenim una mica + de suport social.

Ens acomiadarem amb una cançó de l’amic Raimon, «jo vinc d’un silenci»

Salut i a reconectar!

Llorenç

GROBER a «la Vanguardia»

12 de Febrer d’enguany,

http://www.lavanguardia.com/local/girona/20150212/54427174641/el-administrador-de-grober-pide-ayuda-a-los-partidos-ante-el-acoso-de-los-trabajadores.HTML

La noticia és curta i sense foto però Déu n’hi do del que es diu:

El administrador de Grober pide ayuda a los partidos ante el «acoso» de los trabajadores

Girona | 12/02/2015 – 19:27h

 Debe a los empleados más de 3 millones de euros en indemnizaciones

GIRONA, 12 (EUROPA PRESS)

El administrador de la empresa Grober de Bescanó (Girona), Lluís Carbonell, ha pedido a los grupos con representación en el Parlament de Catalunya que convenzan a los trabajadores de la fábrica para que dejan de acosarle –también a su familia– y esperen a la liquidación final del patrimonio para cobrar las indemnizaciones.

Carbonell lo ha hecho mediante una carta que ha enviado a los diputados –en respuesta a otra que ellos le mandaron– en la que les «suplica» ayuda y les explica que no cierra la empresa por capricho.

Carbonell dice entender la preocupación de los diputados por los trabajadores –unos 90– y acusa del cierre de la empresa «a ciertas personas que negaron a los trabajadores un acuerdo de flexibilidad laboral», que la dirección había propuesto.

Critica que esta propuesta hacía viable la empresa y algunos trabajadores la aceptaron, pero que en vez de negociar optaron por la vía judicial y para reclamar la extinción de los contratos.

La dirección de Grober pidió en enero la liquidación de la empresa en el juzgado mercantil, aunque antes, a petición de la plantilla, un juzgado social ordenó el cierre de la empresa y fijó indemnizaciones de tres millones de euros para los trabajadores.

Curiós però la versió en català és un pèl diferent.

L’administrador de Grober critica que la plantilla anés als jutjats i no li deixessin «més remei» que liquidar la tèxtil

Assegura en una carta que «certes persones» van impedir pactar «un acord de flexibilitat laboral que feia viable l’empresa»

Girona | 12/02/2015 – 17:01h

La carta que Carbonell ha enviat al Parlament és en resposta a una altra que li van adreçar diputats de tots els partits a finals de novembre. Després de reunir-se amb una representació de la plantilla, els diputats es van comprometre a signar un escrit instant l’administrador i propietari de la tèxtil a agilitzar els pagaments als treballadors.

La sentència que va donar la raó als 87 empleats, i que va acceptar l’extinció dels contractes, obliga la Grober a pagar-los indemnitzacions que pugen a 3 MEUR. De fet, ara fa poques setmanes, els treballadors van tornar de nou als jutjats per intentar cobrar part del deute. La fàbrica tèxtil està tancada des del setembre i, des d’aleshores, la plantilla fa torns perquè ningú se n’endugui la maquinària.

A la carta que Carbonell adreça al Parlament, l’administrador assegura que «comprèn la sensibilitat» dels diputats cap a la plantilla, però també aprofita per deixar clar que s’ha vist abocat a presentar la liquidació. Segons assegura, perquè «certes persones negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral proposat per la nostra direcció, que feia viable l’empresa i havia estat acceptat pels creditors».

L’escrit continua dient que «aquestes persones, lluny de voler pactar i negociar un acord favorable per tothom, emprengueren la via judicial per reclamar l’extinció dels contractes». A tot això, precisa Carbonell, s’hi van sumar «les prohibitives taxes judicials i la singularitat de la normativa concursal», que no li han deixat «més remei» que liquidar Grober.

«En aquest cas, el difícil entorn econòmic s’ha ajuntat a la poc favorable normativa judicial i concursal, així com a l’oportunisme errat de certes persones erigides en líders del personal», continua l’escrit. Lluís Carbonell recorda també que la tèxtil Grober era una fàbrica centenària, nascuda el 1890 a Girona, i establerta des de feia un quart de segle a Bescanó (Gironès).

«El seu tancament no comporta només la pèrdua de teixit productiu i patrimoni industrial a la comarca i a Catalunya, sinó també la fi de tot un projecte vital per a tots nosaltres, sobretot per a la meva persona», recull l’administrador de la Grober a la carta.

«Lamentable assetjament»

El propietari de l’antiga tèxtil assegura que aquells qui van abocar-lo a liquidar l’empresa, ara també són els mateixos que «aboquen els treballadors al lamentable assetjament al que estem sotmesos tant jo com la meva família dia rere dia». Per això, és ell qui ara demana als diputats que «escoltin també l’opinió dels empresaris» i que «convencin» la plantilla perquè aturi aquest «assetjament» i esperin «la liquidació total del patrimoni» per poder cobrar.

Un cop el jutjat liquidi els béns de la tèxtil, conclou Carbonell, s’acabarà «també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos».

El resum és el que ja sabíem… però ara ja tot el país està enterat de la gestió del LLC i de la sentència en ferm del Jutjat Social de Girona: tancament de l’empresa i imdemnitzar amb 3 milions d’€uros als treballadors.

Esperem que els altres diaris del país ajudin a acabar de resoldre aquest tema com + aviat millor.

Ens acomiadarem amb una música del grup Quilapayún,

[pels que no coneixeu aquesta gent, molt estimonial i que defensa els drets de les classes + humils a Sudamérica i en especial a Xile… el seu nom ve d’una llengua minoritària, el mapundungun: així  kila, vol dir ‘tres’, i  payún, ‘barbes’… veureu que és una banda xilena de música folclórica que va formar part de la Nova Cançó Xilena a década del 1960 i que segueixen vigents fins avui dia, amb + de 45 anys de trajectòria social i culturals].

Salut i a reconectar!

Llorenç

CARTA al PROPIETARI de la GROBER de BESCANÓ

Avui l’amic Mateu, bescanoní, nét i fill de la saga dels Frigolé, Mestres d’obres, que van construir les naus de la fàbrica Grober a BKN ha publicat una carta al «Diari de Girona»

http://www.diaridegirona.cat/opinio/2015/02/17/cartes/710539.html

Pels que no teniu el diari i/o no heu consultat la versió digital, us transcric la carta:

Carta al propietari de la Grober de Bescanó, Sr. Carbonell

Mateu Frigolé. fill i nÉt dels paletes de la Grober de Bescanó.

Benvolgut senyor: He llegit astorat les seves manifestacions en aquest diari referents al tancament de la centenària fàbrica Grober de Bescanó. Senyor Carbonell, com és possible que doni tota la culpa d´aquesta desgràcia als treballadors, una gent que varen aguantar en el seus llocs de treball tot i passar sis mesos sense cobrar ni la més petita ajuda? Quina opció els quedava que no fos anar als Tribunals de Justícia?  Amb la misèria que s’apodera d´aquest país, a vostè li sembla que hi ha algú interessat a quedar-se sense el seu lloc de treball? El que ens fa falta a Catalunya són empresaris valents i responsables, de pedra picada, com els d’abans.

Des de petit que em conec molt bé la Grober. El fundador, l’italià Cristòfor Grober, a les primeries del segle XX va donar feina de paleta al meu avi i la nostra empresa hi va treballar sense interrupcions durant 85 anys. El relleu dels fundadors el varen fer uns industrials barcelonins de gran categoria, els Portabella. Ells van fer arribar les fàbriques de Girona i Bescanó a les cotes més altes. La guerra va enderrocar la fàbrica de Girona i l’aiguat del 1940 va arrasar la de Bescanó, però com he dit eren grans emprenedors, en poc temps tot va tornar a funcionar. Per Nadal en els anys de la postguerra i de la gana, cada ­obrer tenia el seu lot de torrons i per Pasqua tothom anava a casa amb mig xai. Una anècdota per rumiar, senyor Carbonell: un treballador de Grober sense qualificació, afligit per una malaltia molt greu va ésser traslladat a la millor clínica de Barcelona i l’esposa d’un dels amos es va oferir a vetllar-lo de nit.

Li poso aquests senzills exemples, ­senyor Lluís, perquè s’adoni de la importància que tenia aquesta fàbrica al poble de Bescanó i que entre els empresaris hi ha de tot, els que van pel món en pla fatxenda i foten sempre la culpa als seus assalariats o els que encara creuen que són éssers humans amb famílies al seu càrrec i  es mereixen l’ajuda, el respecte i tota la comprensió del món. Espero que sigui d’aquests últims, senyor Lluís Carbonell.

Maquinària a la Grober en una foto d’arxiu del 2009. Foto: M. LL. [publicada fa temps al «Punt Diari + Avui»

Ep! que la vegetació pot engolir la fàbrica com si fos un malson. Temps al temps.

Estarem atents a les noves que es poden produir abans d’acabar aquesta setmana. Ulls ben oberts i orelles netes.

Us poso un jeroglífic ben senzill,

Ens acomiadem amb la música d’un grup que ajuda a resoldre el jeroglífic,

Salut! i a reconnectar.

Llorenç

PETITA HISTÒRIA GROBER I

Us recordo un article que vaig publicar al meu bloc, però que ara ens pot ajudar a entendre una mica millor la història de la GROBER,

http://blog.bettyboop.cat/?m=20140402

Hi trobareu moltes dades i bons records d’un projecte industrial iniciat el 1890 i trencat el 2014… però que encara es belluga una mica i no està mort del tot.

No oblidem que junts podem fer molt!

Prou de NO MIRAR, NO ESCOLTAR, NO PARLAR!

Recordeu aquella jornada a Girona, la 3ª manifestació:

Ens acomiadarem amb un poema de la Joan Baez que ens recita un poema del Nobel  Pablo Neruda,

I la mateixa Joan Baez ens acompanya amb el «No, no nos moverán»

Salut i fins la propera!

Llorenç

DIVENDRES de CARNAVAL, 13-2-15

Ahir va ser DIJOUS GRAS, tradicionalment el dijous gras o dijous llarder és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes… i a BKN sembla ser que aquest any el reietó del Carnaval ha fet el pregó en forma de carta al Parlament…

Mirem primer la publicació a «Diari de Girona»

http://www.diaridegirona.cat/economia/2015/02/13/propietari-textil-grober-bescano-culpa/709925.HTML

 l’article s’acompanya amb aquesta foto en tamany petitó on es veu a LLC ensenyant la fàbrica… seria bo saber si en LLC podría superar una prova de competència de tipus textil… les treballadores aposten per un magre resultat.

Pels que teniu «petit problema tècnic» amb baixar-vos l’article, el copiarem íntegre aquí:

 

El propietari de Grober de Bescanó culpa la plantilla del tancament

Lluís Carbonell assegura sentir-se «assetjat» pels treballadors, que segueixen fent guàrdia a la fàbrica

13.02.2015 | 07:53

El propietari de Grober de Bescanó culpa la plantilla del tancament

El propietari de Grober de Bescanó culpa la plantilla del tancament Marc Martí
 
 
 

BESCANÓ | ACN/DDG L’administrador de l’antiga Grober de Bescanó, Lluís Carbonell, ha criticat que la plantilla anés directament als jutjats per reclamar l’extinció dels contractes i que no li hagi quedat «més remei» que liquidar la tèxtil. En una carta adreçada als diputats del Parlament, Carbonell culpa «certes persones» de negar-se a pactar «un acord de flexibilitat laboral», acceptat pels creditors i que feia «viable l’empresa». L’administrador assegura sentir-se «assetjat» per la plantilla i demana als treballadors esperar «la liquidació total del patrimoni» per poder cobrar. Grober deu indemnitzacions que pugen a 3 milions d’euros als 87 treballadors, que fan torns davant la fàbrica perquè ningú s’endugui la maquinària.
La carta que Carbonell ha enviat al Parlament -difosa ahir per la CUP- és en resposta a una altra que li van adreçar diputats de tots els partits a finals de novembre. Després de reunir-se amb una representació de la plantilla, els diputats es van comprometre a signar un escrit instant l’administrador i propietari de la tèxtil a agilitzar els pagaments als treballadors.

La sentència que va donar la raó als 87 empleats, i que va acceptar l’extinció dels contractes, obliga la Grober a pagar-los indemnitzacions que pugen a 3 milions d’euros. De fet, ara fa poques setmanes, els treballadors van tornar de nou als jutjats per intentar cobrar part del deute. La fàbrica tèxtil està tancada des del setembre i, des d’aleshores, la plantilla fa torns perquè ningú se n’endugui la maquinària.

A la carta que Carbonell adreça al Parlament, l’administrador assegura que «comprèn la sensibilitat» dels diputats cap a la plantilla, però també aprofita per deixar clar que s’ha vist abocat a presentar la liquidació. Segons assegura, perquè «certes persones negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral proposat per la nostra direcció, que feia viable l’empresa i havia estat acceptat pels creditors».

L’escrit continua dient que «aquestes persones, lluny de voler pactar i negociar un acord favorable per tothom, emprengueren la via judicial per reclamar l’extinció dels contractes». A tot això, precisa Carbonell, s’hi van sumar «les prohibitives taxes judicials i la singularitat de la normativa concursal», que no li han deixat «més remei» que liquidar Grober.

«En aquest cas, el difícil entorn econòmic s’ha ajuntat a la poc favorable normativa judicial i concursal, així com a l’oportunisme errat de certes persones erigides en líders del personal», continua l’escrit. Lluís Carbonell recorda també que la tèxtil Grober era una fàbrica centenària, nascuda el 1890 a Girona, i establerta des de feia un quart de segle a Bescanó.

«Projecte vital»

«El seu tancament no comporta només la pèrdua de teixit productiu i patrimoni industrial a la comarca i a Catalunya, sinó també la fi de tot un projecte vital per a tots nosaltres, sobretot per a la meva persona», recull l’administrador de la Grober a la carta.

El propietari de l’antiga tèxtil assegura que aquells qui van abocar-lo a liquidar l’empresa, ara també són els mateixos que «aboquen els treballadors al lamentable assetjament al qual estem sotmesos tant jo com la meva família dia rere dia». Un cop el jutjat liquidi els béns de la tèxtil, conclou Carbonell, s’acabarà «també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos».

És ben bé, com diu el refranyer català, que Sempre seràs emmascarat per una paella bruta… mira que fer-se pasar per un pobre empressari emprenedor que els 87 malvats empleats li han fet la vida imposible fins obligar-lo a fer la liquidació de l’empresa GROBER.

En Lluís ens dona un exemple de lo poc que està  al corrent de la fàbrica que no recorda ni l’any que Grober va arribar a BKN… en Mateu Frigolé, mestre d’obres i avi de l’actual Mateu Frigolé (que ja és avi també) en va fer la construcció, l’any 40 que hi va haver un aigüat històric es va inundar tota la fàbrica i es va haver de reconstruir diverses naus.

Bé per no fer-ho llarg… al 1893 ja hi havia la fàbrica GROBER a BKN.

Observem una altra vegada aquesta històrica imatge: «la sortida dels obrers de la Grober a Girona»

Pel nostre record una etiqueta d’aquells temps:

I una vista de la fàbrica a Girona, al fons es veu la torre de l’aigua, que encara està dreta, al costat de l’actual museu del cinema a Girona.

Cal recordar que el fundador en Cristòfol Grober, industrial i emprenedor italià que va venir a ñ’Expo Universal de BCN i va quedar-se a nivertir els seus estalvis, a part de comprar unes naus i posar-hi la seva inicial fàbrica… la va anar expandint… i curiosament s’havia comprat una casa de tipus noble, davant les escales de la catedral de Girona, ben segur que s’hi volia fer la seva residencia… però davant la necessitat de poder ampliar les naus, en especial el magatzem, va fer una permuta amb l’ajuntament de Girona de l’época i va bescanviar un edifici que hi havia al costat del carrer del Progres, ara, carrer Nou, que havia estat part del convent dels franciscans, per això el nom del carrer de sanr Francesc. En aquells anys era el jutjat de Girona. I així va poder ampliar la fàbrica i el jutjats de Girona van anar a la Casa Pastors, que era l’esmentada casa, va ser el jutjat de Girona fins fa pocs anys que van anar a l’edifici nou al costat de la devesa i l’audiència a la zona on hi havia hagut la «plaça de toros»… i la casa pastor, ara l’ajuntament l’ha reconvertit en un museu on ubicar-hi part del seu patrimoni cultural i una discutida col·lecció d’art.

Amb aquesta anècdota es veu el tarannà d’un empresari emprenedor i ens fa fàcil entendre perquè Grober va ser un empresari de primera categoria… a veure si altres, persones del segle XX-XXI, aprenen i el saben imitar i deixen de fer-se el mártir.

Abans de posar la noticia i el seu tractament a l’altra diari de Girona, us proposo recordar el terme: EMPRENEDOR,

Emprenedor és una persona que crea, desenvolupa i implanta un projecte empresarial. La paraula prové del llatí, llengua mare:  prendere. Era usada en documents del  «Consolat de Mar» com acordar o iniciar. Era l’época que Catalunya dominava la Mediterrània.

Passem a la noticia en versió del «Punt Diari»

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/822305-ladministrador-de-la-grober-culpa-certes-persones-del-tancament.html?cca=1

L’administrador de la Grober culpa “certes persones” del tancament

La CUP fa pública la carta enviada pel directiu als diputats del Parlament i en critica el to “despectiu”

El diputat de la CUP, David Fernàndez, va visitar el novembre passat les treballadores de la Grober. Foto: J.RIBOT /ICONNA.

La CUP va fer pública ahir una carta enviada per l’administrador de la fàbrica tèxtil Grober, Lluís Carbonell, als diputats del Parlament que, prèviament, n’havien enviat una en què s’interessaven per la situació de la plantilla. En la carta de resposta, l’administrador de la Grober culpa de la situació de l’empresa “certes persones que negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral” proposat per la direcció, “que feia viable l’empresa i que havia estat acceptat pels creditors”. Carbonell, que hi agraeix l’interès del Parlament en aquest cas, també hi demana als diputats que “convencin els treballadors d’aturar les seves accions d’assetjament” i perquè “esperin la liquidació final del patrimoni, amb la qual conclou també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos”. Carbonell insisteix que “cap empresari industrial tanca el seu negoci per caprici, estratègia o tàctica, sinó perquè no hi té cap més remei i hi ha en joc la seva pròpia subsistència”. D’aquesta carta, la CUP en critica el to “despectiu” i la “nul·la voluntat de trobar solucions” de l’administrador”.

No cal afegir-hi gairebé res. La CUP ja ha manifestat la seva postura, amb la que coincidim totalment: D’aquesta carta, la CUP en critica el to “despectiu” i la “nul·la voluntat de trobar solucions” de l’administrador”.

La cosa és molt sèria… i mentre 87 treballadors sobreviuen amb l’ajut de la seva xarxa familiar i la mòdica quantitat de l’atur… i tothom sap que la mesura de la pobresa, seguint el criteri del síndic de greuges és cobrar menys de 600 €uros per unitat familiar… hi ha qui està calent dins el seu bunker al mateix temps que altres pobres obrers passen fred i gelades davant l’empresa, i ull! que disposa de 3 càmeres vigilant perquè cap fantasma li pinti la muralla que ben segur està fora de la mida convencional a BKN…

Podem llegar aquest document sobre la pobresa a Catalunya:

proposta_pacte_lluita_pobresa_catalunya_050214

Bé ja hem estat serios i comentant la noticia de la semana… potser del mes , encara que imaginem qe la semana propera hi haurà novetats interessants.

Mentre per fer + digerible el pas del temps us proposo uns acudits sobre el tema dels empresaris:

 
Bé salut! i fins nova connexió
Llorenç i equip BKN