GROBER DEMANA LA SEVA LIQUIDACIÓ…

Bé la fàbrica ara dorm… el que ha demanat al Jutjat Mercantil entrar en liquidació ha estat l’empresari.

Vegem com tracen la noticia els mitjans de comunicación gironins, comencem pel diari de Girona:

http://www.diaridegirona.cat/economia/2015/01/15/grober-demana-seva-liquidacio-ple/705788.HTML

Pels que no tenen accès al diari:

Grober demana la liquidació en ple conflicte per les indemnitzacions

Nou intent als jutjats dels 87 treballadors afectats per intentar cobrar part dels 3 milions d’euros que se’ls deu

15.01.2015 | 07:26

Part dels antics treballadors de la tèxtil Grober acompanyats del seu advocat, Joan Xifra.

Part dels antics treballadors de la tèxtil Grober acompanyats del seu advocat, Joan Xifra. Xavier Pi (acn)
 
 

GIRONA | ACN/DDG

La tèxtil Grober de Bescanó, tancada des de setembre, ha demanat al Jutjat Mercantil de Girona entrar en liquidació. La mesura arriba en ple conflicte pels diners que l’empresa ha quedat a deure als 87 treballadors, després que una sentència obligués la tèxtil a extingir-los els contractes i fixés indemnitzacions que pugen a 3 milions d’euros. La plantilla, que fa torns davant la fàbrica perquè ningú s’endugui la maquinària, ha anat de nou als jutjats per intentar cobrar part del què se’ls deu. Demanen disposar de 80.000 euros que Grober va consignar al compte del jutjat per repartir-se’ls, perquè si la liquidació tira endavant segurament perdran gran part de la indemnització (ja que cobraran del Fogasa).

El conflicte laboral -i judicial- que envolta l’antiga tèxtil gironina es complica cada cop més. Tips que l’empresa no els pagués els salaris, i davant l’evidència que la situació era cada cop més precària, al maig passat la plantilla va portar Grober al jutjat per reclamar que se’ls extingissin els contractes (i així, com a mínim, cobrar de l’atur). Al juliol, el jutjat social va acceptar la rescissió i va obligar la tèxtil a indemnitzar els treballadors amb una quantitat que s’enfilava fins als 3 milions d’euros. Incloïa, entre d’altres, les nòmines impagades, les diferències salarials del 2011 al 2013 i la indemnització per acomiadament. La mesura també va suposar que el passat 2 de setembre Grober tanqués les portes. Van ser els mateixos treballadors els qui, després de rebre l’avís del jutjat, van apagar els telers i la resta de maquinària. Des d’aleshores, la plantilla fa torns davant la porta de la tèxtil per evitar que ningú se n’endugui res (perquè les instal·lacions estan abandonades).

Tot i que ara, arran de la sentència, la plantilla ja cobra de l’atur, la quantitat que perceben és mínima (perquè Grober no va cotitzar els darrers mesos). Mentrestant, no han vist ni un cèntim de les indemnitzacions que el jutjat va fixar.

Execució suspesa

El problema, però, és que de moment l’execució de la sentència dictada pel jutjat social està suspesa. La família Carbonell, propietària de la tèxtil, va iniciar un altre procediment al Jutjat Mercantil per intentar refinançar-se. Automàticament, això va fer que la resolució del jutjat social quedés a l’aire. Els 87 treballadors de la Grober van tornar anar ahir als jutjats per reclamar que s’aixequi aquesta suspensió. El seu objectiu és que, com a mínim, puguin començar a cobrar alguna cosa repartint-se els diners que la Grober va dipositar al compte del jutjat social (en total, són uns 80.000 euros procedents de retencions de pagaments de clients). De moment, aquests diners, però, es troben congelats a la caixa del jutjat. «El que volem és que s’aixequi la suspensió perquè, com a mínim, tots aquells diners de què puguem disposar ara, encara que siguin pocs, es reparteixin entre la plantilla», va concretar l’advocat dels treballadors, Joan Xifra.

En espera que el jutjat social decideixi si aixeca o no la suspensió, però, la plantilla de l’antiga tèxtil s’ha trobat amb una altra pedra a la sabata. I és que el propietari de la Grober, davant la impossibilitat de reflotar l’empresa, ha presentat concurs de creditors al Jutjat Mercantil per entrar en liquidació. «S’ha demanat liquidar l’empresa perquè no té continuïtat; els treballadors no van voler continuar i, per tant, s’ha de liquidar», va dir l’advocat de Grober, Pablo Sanz. Si Grober entra en liquidació, això suposarà que tots els béns de l’empresa aniran destinats a pagar els deutes que es puguin, i que aquí no només hi entrarà en joc la plantilla, sinó també els bancs i els altres creditors.

Els treballadors, segurament, es veuran abocats a cobrar la indemnització del Fons de Garantia Salarial (Fogasa), cosa que comportarà que perdin gran part d’aquella que va fixar el jutjat social en sentència. Mentre el conflicte continua als jutjats laborals, el tancament de la Grober també pot acabar amb un judici penal. I és que la plantilla ha presentat una querella criminal, que ja s’ha admès a tràmit, contra el propietari de la tèxtil per delicte societari, falsedat comptable, falsedat documental i apropiació indeguda. Grober era una indústria centenària de les comarques gironines.

Nascuda el 1890, i amb fàbrica als afores del municipi de Bescanó, Grober es dedicava des de sempre a fabricar cordons, cintes i teixits elàstics. En els darrers anys, havia ampliat línies dissenyant i fabricant components tèxtils per a cotxes i també una gamma de productes de neteja i confort del calçat

Potser cal recordar que aquest esdeveniment judicial de la querella criminal és un pas important perquè referma la posició dels treballadors en front de les erràtiques actuacions de l’empresari.

Anem ara a veure com tracta la noticia l’altre diari de Girona, «el Punt+Avui»:

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/812894-.html?cca=1

Posem el relat pels treballadors Grober que no tinguin el diari,

Els directius de la Grober de Bescanó presenten concurs de creditors

Els treballadors reclamen al jutjat de Girona que aixequi la suspensió per poder cobrar una part dels tres milions d’euros que els deuen

Antics treballadors de la Grober acompanyats del seu advocat, Joan Xifra, ahir al jutjat Foto: ACN.

El procediment judicial pel tancament de la Grober i les indemnitzacions als treballadors viu un altre episodi des que, a finals de desembre, l’empresa va presentar concurs de creditors per a l’obertura de la fase de liquidació de l’empresa, segons va explicar ahir l’advocat de l’empresa, Pablo Sanz. La instància de concurs de creditors es fa en ple conflicte per les indemnitzacions impagades a la plantilla, cas que ahir tornava al jutjat social per mitjà dels treballadors, que van reclamar que s’aixequi la suspensió per poder cobrar entre 80.000 i 90.000 euros, que són una part dels tres milions d’euros que els deuen. “El que volem és que s’aixequi la suspensió perquè, com a mínim, tots aquells diners de què puguem disposar ara, encara que siguin pocs, es reparteixin entre la plantilla”, va dir l’advocat dels treballadors, Joan Xifra.

Des de fa mesos, treballadors i directius litiguen al jutjat. Els 87 treballadors fins i tot van demanar i van aconseguir que el jutjat ordenés l’extinció dels seus contractes i el pagament dels sous endarrerits, la diferència salarial que no van cobrar del 2011 al 2013 i la indemnització per acomiadament. Una xifra que es podria acostar als tres milions d’euros. Aquesta sentència del jutjat social, però, va quedar suspesa perquè els propietaris de l’empresa, la família Carbonell, van iniciar un procediment al jutjat mercantil per intentar refinançar-se. Això va fer que la resolució del jutjat social fos suspesa i és l’aixecament d’aquesta suspensió el que es va demanar ahir novament al jutjat.

Paral·lelament, però, els treballadors van saber ahir que el propietari de la Grober va presentar a finals de desembre concurs de creditors. “S’ha demanat liquidar l’empresa perquè no té continuïtat”, va dir Sanz. Si Grober entra en liquidació, els béns de l’empresa seran per pagar els deutes que es tinguin, no només dels treballadors, cosa que pot fer que aquests perdin una gran part d’aquella quantitat fixada pel jutjat social. A més de tot això, els treballadors han presentat una querella criminal contra el propietari de la tèxtil per falsedat comptable, falsedat documental, apropiació indeguda i delicte societari.

Mentrestant, els antics treballadors continuen fent guàrdia nit i dia –ja fa quatre mesos i mig– al davant de l’empresa tèxtil a Bescanó per evitar que algú s’emporti la maquinària de l’antiga fàbrica tèxtil dedicada a fabricar cordons, cintes i teixits elàstics.

LA DATA

03.09.14
Dia
que els treballadors van començar a fer guàrdia davant l’empresa per evitar que s’enduguin els béns
Curiós els del Punt+Avui insisteixen en els mateixos termes… i l’empresari es fa l’orni.
Podem comentar un parell d’aspectes:
EXTINCIÓ DE CONTRACTE
Però en el cas de Grober BKN queda clar que es va demanar per: Per voluntat del treballador/a, fonamentada en un incompliment contractual de l’empresari.
I que quedi clar que van ser els 87 treballadors en bloc… cosa inaudita… però els que han viscut en primera línea la vida de la Grober en els darrers anys ja ho veiem venir… i desgraciadament el que era un presentiment ara és una trista i crua realitat i no s’acaba d’arribar a la solució definitiva.
Els internautes encara trobem, després de + d’1 any, una imatge congelada de l’empresa:
pels que no navegueu:
grober internet
Ben diferent de les actuacions dels treballadors que mica en mica van alçant la seva veu als jutjats, als mitjans de comunicación com diaris i televisió gironins, i també a la xarxa.
Tenim un vídeo clip recordatori de la primera marxa de suport als treballadors/es, que ha estat visitat per 376 persones…

Potser ja és hora de comentar una mica el tema del
CONCURS DE CREDITORS,
és el que la gent sols anomenar: SUSPENSIÓ DE PAGAMENTS,
Hi ha 2 possibilitats… i el resultat és ben diferent:
 • El concurs de creditors és la situació concursal en la qual un comerciant i/o una societat mercantil es troba quan no poden pagar la totalitat dels  deutes que té amb els seus creditors per falta de líquid, o diners en efectiu. Els experts consideren  que és un procediment que té per objecte arribar a un acord entre el deutor i els creditors, sota supervisió judicial, sobre la manera que es pagarà.
 • La diferència amb la fallida està que en aquest cas el deutor té suficients actius per a plantar cara als seus deutes, però els seus actius no són prou líquids. Per exemple, pot tenir immobles o actius fixos per un valor superior als seus deutes, però no pot pagar aquests deutes vençuts en el moment.

Per això també es diu que la suspensió de pagaments és una situació concursal temporal, mentre que la fallida és definitiva… de momento són paraules… el temps ens dirà si aquella carta del 10 de juny de l’any passat i publicada al diari de Girona

terra a l’Havana crta director DdG

Pels que no tenen connexió internet:

Tenir terra a l´Havana

Llorenç Carreras – Bescanó.

Recordo que el meu pare, filòsof de poble, quan algú presumia i estirava més el

braç que la màniga –els lletraferits dirien: «bravejar de riquesa dubtosa o només

suposada»– em deia: «Mira, tenen terra a l´Havana». Avui llegeixo que

l’advocat de la Grober va posar de manifest als jutjats que l´empresa és viable,

que té capacitat per refinançar el deute i per ser capaç d´abonar els sous que es

deuen.

Per un altre costat, m´arriba la informació que aquest divendres els 24

treballadors afectats per l´ERO, els directius, que se suposa els han de pagar, els

han enviat de vacances i quan tornin ja els van avançar en to «amo» de la

fàbrica: «Ja veurem si cobreu!» Els altres cinquanta i escaig, res de res… Bé,

anar a treballar a les cinc del matí i mirar les màquines, les betes, els fils i el

garbuix de fils.

A mi no em preocupa que l´advocat parli que l´empresari tingui terra a

l’Havana… El que em preocupa és que hi ha 80 treballadors que ja tornen a

portar per enèsima vegada més de tres mesos sense cobrar… i com s´ho faran

per poder pagar el passatge per anar a l´Havana i cobrar d’una punyetera

vegada?

Malauradament els presagis d’aquest passat estiu es van acomplint… lentament… com una agonia.

De totes maneres no oblidem que la SUSPENSIÓ DE PAGAMENTS tradicionalment hi han 2 maneres de resoldre’s…

  • Liquidació d’actius de la societat: Seria el mètode més dràstic, i normalment es busca que la societat pugui seguir funcionant, perquè tot els creditors acabin cobrant els seus crèdits.
  • Acords amb els creditors: Es denominen acords de quitació i espera, atès que el seu contingut és reduir els crèdits (quitació) o endarrerir els seus venciments (espera). Moltes vegades s’arriba a aquests acords, perquè els creditors prefereixen cobrar part o cobrar tard que no cobrar (sobretot si han d’esperar a un procediment de liquidació de la societat).

Ep! que potser a BKN encara trobarem una tercera via… però ull» que les terceres vies han caigut en desgracia ja fa dies.

I encara + encertat amb la situación Grober BKN, aquest dibuix del gran JAP, que amb n senzill llapis hi toca molt:

Com que home previngut val per dos… penso que és arribat el momento de començat a conèixer un altre terme…

FONS DE GARANTIA SOCIAL… FO GA SA!

http://ca.wikipedia.org/wiki/Fons_de_garantia_salarial

Deixem per un altre article el tema que és bastant complicat.

Ens acomiadarem amb una interessant cançó del gran poeta Alberto Cortez, «Castillos en el aire»

Salut! i SEMPRE UN PAS ENDAVANT!

Llorenç

2 comentarios en “GROBER DEMANA LA SEVA LIQUIDACIÓ…

 1. Hola,
  Avui dilluns «el diari de Girona» en la versió paper, en portada destacat i tota la plana 3 ens comenten:

  NOU RÉCORD HISTÒRIC de pagaments a empleats d’empreses sense solvencia.

  El Fons de Garantia Salarial va abonar 33.2 milions d’€uros el 2014 en salaris i indemnitzacions pendents a Girona després de desbloquejar expedients acumulats.

  http://www.empleo.gob.es/fogasa/estadisticas/2014/ACUMULADO_DICIEMBRE/PRESTACIONES_CC.AA.pdf

  Si teniu ocasió llegiu el comentari d’Oriol Puig, «la mala fe de l’administració»… molt interessant però malauradament no està en la versió digital.

  I ara la «mala notícia»: fons ben documentades, està tret del pressupost aprovat recentment, cau la partida que el Govern de les espanyes pressuposta per l’any 2015… un 22.7 %.

  Per totes les comunitats autònomes hi haurà una quantitat máxima de 1.064 milions.

  Després de llegar la noticia, i veure aquestes 2 imatges ja podem preparar llençols altra vegada… Ara GROBER i FOGASA.

  Ànim que tot just comencem l’any i tenim la raó de la nostra part!

  Escoltem una cançó que ens ajudarà a recordar que «som vius«, us deixo amb Joan Manuel Serrat,

  https://www.youtube.com/watch?v=wR2HVBM_f4c

  Salut!

  Llorenç

 2. Hola de nou,
  Navegant he trobat aquesta noticia que publicarà demà dimarts 20 de gener del 2015 el «Periódico»

  http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/tribunal-cuentas-denuncia-abusos-gestion-del-fogasa-3865286

  Interesant saber que FOGASA també té problemas de gestió… i és que aquest del PP són «decimonònics» fan la gestió com en el segle XIXè… i ja estem al XXIè… la tecnologia no és el seu fort.

  Llegiu un fragment: «La fiscalización del Fogasa, organismo que se encarga de pagar los despidos a los trabajadores de empresas que se declaran insolventes, muestra lo que durante el año pasado denunciaron los sindicatos: el enorme retraso en estos pagos que llegó a afectar a cerca de 200.000 trabajadores este otoño, y la falta de personal».

  Us adjunto un grup de «manyos» que fan guardia davant la Seu de FOGASA a Saragossa,

  Esperem que aquest any es posin les piles i les coses, com que hi han eleccions, funcionin millor.

  Salut!

  Llorenç

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *