DIVENDRES de CARNAVAL, 13-2-15

Ahir va ser DIJOUS GRAS, tradicionalment el dijous gras o dijous llarder és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes… i a BKN sembla ser que aquest any el reietó del Carnaval ha fet el pregó en forma de carta al Parlament…

Mirem primer la publicació a «Diari de Girona»

http://www.diaridegirona.cat/economia/2015/02/13/propietari-textil-grober-bescano-culpa/709925.HTML

 l’article s’acompanya amb aquesta foto en tamany petitó on es veu a LLC ensenyant la fàbrica… seria bo saber si en LLC podría superar una prova de competència de tipus textil… les treballadores aposten per un magre resultat.

Pels que teniu «petit problema tècnic» amb baixar-vos l’article, el copiarem íntegre aquí:

 

El propietari de Grober de Bescanó culpa la plantilla del tancament

Lluís Carbonell assegura sentir-se «assetjat» pels treballadors, que segueixen fent guàrdia a la fàbrica

13.02.2015 | 07:53

El propietari de Grober de Bescanó culpa la plantilla del tancament

El propietari de Grober de Bescanó culpa la plantilla del tancament Marc Martí
 
 
 

BESCANÓ | ACN/DDG L’administrador de l’antiga Grober de Bescanó, Lluís Carbonell, ha criticat que la plantilla anés directament als jutjats per reclamar l’extinció dels contractes i que no li hagi quedat «més remei» que liquidar la tèxtil. En una carta adreçada als diputats del Parlament, Carbonell culpa «certes persones» de negar-se a pactar «un acord de flexibilitat laboral», acceptat pels creditors i que feia «viable l’empresa». L’administrador assegura sentir-se «assetjat» per la plantilla i demana als treballadors esperar «la liquidació total del patrimoni» per poder cobrar. Grober deu indemnitzacions que pugen a 3 milions d’euros als 87 treballadors, que fan torns davant la fàbrica perquè ningú s’endugui la maquinària.
La carta que Carbonell ha enviat al Parlament -difosa ahir per la CUP- és en resposta a una altra que li van adreçar diputats de tots els partits a finals de novembre. Després de reunir-se amb una representació de la plantilla, els diputats es van comprometre a signar un escrit instant l’administrador i propietari de la tèxtil a agilitzar els pagaments als treballadors.

La sentència que va donar la raó als 87 empleats, i que va acceptar l’extinció dels contractes, obliga la Grober a pagar-los indemnitzacions que pugen a 3 milions d’euros. De fet, ara fa poques setmanes, els treballadors van tornar de nou als jutjats per intentar cobrar part del deute. La fàbrica tèxtil està tancada des del setembre i, des d’aleshores, la plantilla fa torns perquè ningú se n’endugui la maquinària.

A la carta que Carbonell adreça al Parlament, l’administrador assegura que «comprèn la sensibilitat» dels diputats cap a la plantilla, però també aprofita per deixar clar que s’ha vist abocat a presentar la liquidació. Segons assegura, perquè «certes persones negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral proposat per la nostra direcció, que feia viable l’empresa i havia estat acceptat pels creditors».

L’escrit continua dient que «aquestes persones, lluny de voler pactar i negociar un acord favorable per tothom, emprengueren la via judicial per reclamar l’extinció dels contractes». A tot això, precisa Carbonell, s’hi van sumar «les prohibitives taxes judicials i la singularitat de la normativa concursal», que no li han deixat «més remei» que liquidar Grober.

«En aquest cas, el difícil entorn econòmic s’ha ajuntat a la poc favorable normativa judicial i concursal, així com a l’oportunisme errat de certes persones erigides en líders del personal», continua l’escrit. Lluís Carbonell recorda també que la tèxtil Grober era una fàbrica centenària, nascuda el 1890 a Girona, i establerta des de feia un quart de segle a Bescanó.

«Projecte vital»

«El seu tancament no comporta només la pèrdua de teixit productiu i patrimoni industrial a la comarca i a Catalunya, sinó també la fi de tot un projecte vital per a tots nosaltres, sobretot per a la meva persona», recull l’administrador de la Grober a la carta.

El propietari de l’antiga tèxtil assegura que aquells qui van abocar-lo a liquidar l’empresa, ara també són els mateixos que «aboquen els treballadors al lamentable assetjament al qual estem sotmesos tant jo com la meva família dia rere dia». Un cop el jutjat liquidi els béns de la tèxtil, conclou Carbonell, s’acabarà «també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos».

És ben bé, com diu el refranyer català, que Sempre seràs emmascarat per una paella bruta… mira que fer-se pasar per un pobre empressari emprenedor que els 87 malvats empleats li han fet la vida imposible fins obligar-lo a fer la liquidació de l’empresa GROBER.

En Lluís ens dona un exemple de lo poc que està  al corrent de la fàbrica que no recorda ni l’any que Grober va arribar a BKN… en Mateu Frigolé, mestre d’obres i avi de l’actual Mateu Frigolé (que ja és avi també) en va fer la construcció, l’any 40 que hi va haver un aigüat històric es va inundar tota la fàbrica i es va haver de reconstruir diverses naus.

Bé per no fer-ho llarg… al 1893 ja hi havia la fàbrica GROBER a BKN.

Observem una altra vegada aquesta històrica imatge: «la sortida dels obrers de la Grober a Girona»

Pel nostre record una etiqueta d’aquells temps:

I una vista de la fàbrica a Girona, al fons es veu la torre de l’aigua, que encara està dreta, al costat de l’actual museu del cinema a Girona.

Cal recordar que el fundador en Cristòfol Grober, industrial i emprenedor italià que va venir a ñ’Expo Universal de BCN i va quedar-se a nivertir els seus estalvis, a part de comprar unes naus i posar-hi la seva inicial fàbrica… la va anar expandint… i curiosament s’havia comprat una casa de tipus noble, davant les escales de la catedral de Girona, ben segur que s’hi volia fer la seva residencia… però davant la necessitat de poder ampliar les naus, en especial el magatzem, va fer una permuta amb l’ajuntament de Girona de l’época i va bescanviar un edifici que hi havia al costat del carrer del Progres, ara, carrer Nou, que havia estat part del convent dels franciscans, per això el nom del carrer de sanr Francesc. En aquells anys era el jutjat de Girona. I així va poder ampliar la fàbrica i el jutjats de Girona van anar a la Casa Pastors, que era l’esmentada casa, va ser el jutjat de Girona fins fa pocs anys que van anar a l’edifici nou al costat de la devesa i l’audiència a la zona on hi havia hagut la «plaça de toros»… i la casa pastor, ara l’ajuntament l’ha reconvertit en un museu on ubicar-hi part del seu patrimoni cultural i una discutida col·lecció d’art.

Amb aquesta anècdota es veu el tarannà d’un empresari emprenedor i ens fa fàcil entendre perquè Grober va ser un empresari de primera categoria… a veure si altres, persones del segle XX-XXI, aprenen i el saben imitar i deixen de fer-se el mártir.

Abans de posar la noticia i el seu tractament a l’altra diari de Girona, us proposo recordar el terme: EMPRENEDOR,

Emprenedor és una persona que crea, desenvolupa i implanta un projecte empresarial. La paraula prové del llatí, llengua mare:  prendere. Era usada en documents del  «Consolat de Mar» com acordar o iniciar. Era l’época que Catalunya dominava la Mediterrània.

Passem a la noticia en versió del «Punt Diari»

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/822305-ladministrador-de-la-grober-culpa-certes-persones-del-tancament.html?cca=1

L’administrador de la Grober culpa “certes persones” del tancament

La CUP fa pública la carta enviada pel directiu als diputats del Parlament i en critica el to “despectiu”

El diputat de la CUP, David Fernàndez, va visitar el novembre passat les treballadores de la Grober. Foto: J.RIBOT /ICONNA.

La CUP va fer pública ahir una carta enviada per l’administrador de la fàbrica tèxtil Grober, Lluís Carbonell, als diputats del Parlament que, prèviament, n’havien enviat una en què s’interessaven per la situació de la plantilla. En la carta de resposta, l’administrador de la Grober culpa de la situació de l’empresa “certes persones que negaren als treballadors un acord de flexibilitat laboral” proposat per la direcció, “que feia viable l’empresa i que havia estat acceptat pels creditors”. Carbonell, que hi agraeix l’interès del Parlament en aquest cas, també hi demana als diputats que “convencin els treballadors d’aturar les seves accions d’assetjament” i perquè “esperin la liquidació final del patrimoni, amb la qual conclou també tota una vida entregada a una indústria, un territori i un país que ja no seran els mateixos”. Carbonell insisteix que “cap empresari industrial tanca el seu negoci per caprici, estratègia o tàctica, sinó perquè no hi té cap més remei i hi ha en joc la seva pròpia subsistència”. D’aquesta carta, la CUP en critica el to “despectiu” i la “nul·la voluntat de trobar solucions” de l’administrador”.

No cal afegir-hi gairebé res. La CUP ja ha manifestat la seva postura, amb la que coincidim totalment: D’aquesta carta, la CUP en critica el to “despectiu” i la “nul·la voluntat de trobar solucions” de l’administrador”.

La cosa és molt sèria… i mentre 87 treballadors sobreviuen amb l’ajut de la seva xarxa familiar i la mòdica quantitat de l’atur… i tothom sap que la mesura de la pobresa, seguint el criteri del síndic de greuges és cobrar menys de 600 €uros per unitat familiar… hi ha qui està calent dins el seu bunker al mateix temps que altres pobres obrers passen fred i gelades davant l’empresa, i ull! que disposa de 3 càmeres vigilant perquè cap fantasma li pinti la muralla que ben segur està fora de la mida convencional a BKN…

Podem llegar aquest document sobre la pobresa a Catalunya:

proposta_pacte_lluita_pobresa_catalunya_050214

Bé ja hem estat serios i comentant la noticia de la semana… potser del mes , encara que imaginem qe la semana propera hi haurà novetats interessants.

Mentre per fer + digerible el pas del temps us proposo uns acudits sobre el tema dels empresaris:

 
Bé salut! i fins nova connexió
Llorenç i equip BKN

2 comentarios en “DIVENDRES de CARNAVAL, 13-2-15

  1. Ojala tots els pobres d Catalunya tinguessin a la seva butxaca la fortuna k t el sr Dalton.
    Ell sempre deia k tenia per mantenir tres generacions.eeeeeaaaaa!!
    ELL

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *