SALUTACIONS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vet ací una imatge aèria d’una fàbrica que era un referent català, europeu i mundial i, malauradament, amb la gestió dels darrers anys ha entrat en un atzucac (que diría el malaurat Joan Barril) o un «cul de sac» en llengua del poble.

Tinc amics historiadors que a partir d’aquesta interessant i històrica image han escrit un grapat d’articles,

grober_antiga

Correspon a la sortida de la fàbrica. Quan a la capital (Girona) es parlava al segle XX de fàbrica, tothtom sabia que ens referíem a la Grober.

Les fabriques… una mica com les dinasties de les persones van evolucionant… i ara en el solar on hi havia la industria hi ha un edifici difícil de catalogar… però que aixopluga moltes famílies i variats negocis al barri del Mercadal… des del carrer Cristòfol Grober podem tenir aquesta perspectiva,

grober_ara

Un bon amic ens recorda

que al 1911, la plantilla de la GROBER:

 • 1.- Dones, 929.
 • 2.- Homes, 123.
 • 3.- Homes joves, 32.
 • 4.- Nens, 16.

Basat en les dades de l’article del bon historiador i amic: Josep Clara, «Notes sobre la fàbrica Grober (1890-1978)». Josep Clara i Resplandis. Revista de Girona, nº 106, 1984.

El mateix autor ens facilita:

aquestes dades  corresponen a la plantilla de la Grober al 1921:  Dones, 727 i Homes, 210.

I si algun historiador fos capaç d’escriure a data d’avui… veuriem quelcom semblant:

Segons un col·lega això correspon a un forat negre…

Disortadament la fàbrica ha entrat en un «forat negre» el que passa és que hi ha un grapat de treballadors… com uns 77 que han passat de ser ciutadans productius, això sí amb un sou baixet (costum de les fabriques tèxtils de tota la conca del Ter) a ser «vigilants» davant la fàbrica en espera de que els tribunals que ja els han adjudicat una indemnització global de 3 milions d’€, que està aviat dit… executi la sentència abans que el coixí social de les famílies faci fallida perquè la solidaritat no pot ser eterna.

Com a primer article ja tenim una visió rápida dels 124 anys de Grober Girona i 119 de Gober Bescanó.

Tindrem temps d’anar explicant la historia de l’empresa.  Anècdotes dels treballadors. Imatges que no necessiten comentaris…

Ànim companys i companyes! us deixo una imatge d’un autor molt interessant:

Ens acomiadarem, per avui, amb una cançó del malaurat Xesco Boix (que molts de vosaltres ja la vau cantar el mes de març passat)…

Llorenç

3 comentarios en “SALUTACIONS

 1. «La lluna escampa la seva llum per tot el cel;
  les seves parts fosques les guarda per a ella sola»

  Un dia ho va comentar el Joan Barril (que descansi en Pau). Era un poeta! però que tocava de peus a terra.

 2. M’acaben d’enviar una imatge complementària de la Grober a Girona… és molt guapa, qualsevol es pot situar amb la Torre de l’aigua i el Mercadal… amb un campanar ben desconegut pel gran públic de Girona (dins la rectoria hi ha una foto del campanar amb «punxa»)

  Salut!

  Llorenç

 3. Primer de tot GRÀCIES LLORENÇ per el temps que dediques a tots nosaltres. Crec que anar a cantar la/les Nadales, no ho tenim de deixar passar. Son diades que a tothom li agrada, que la gent del voltan li faci saber que els tenen presents i no s’obliden d’ells. Aprofitem dons i que s’adonin que hi som i serem fins al final.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *